Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor
6 mins read

Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, ‘Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor’ başlıklı bir rapor yayınladı. Söz konusu raporda TL’de ‘carry trade’ işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün hale gelebileceğini belirten kurum, reel faizlerin ise yılsonu itibarıyla pozitif alana geçebileceği tahmininde bulundu. Goldman’ın raporunda /TL beklentilerine de yer verildi ve dolar/TL’nin üç ay sonra 28 ve altı ay sonra 29 seviyelerinde olacağı öngörüsü paylaşıldı. Raporda, risklerin devam etmesine rağmen pozitif reel faiz stratejisine yönelik açıklamalara dikkat çekildi ve “Yüzde 40 ya da üzerinde bir politika faizi yılsonu itibarıyla beklenen enflasyona göre pozitif reel faiz verilmeye başlanacağı anlamına geliyor” denildi.

ADIMLAR İLGİ UYANDIRDI

“Rasyonel ekonomi politikaları uygulanması yolunda atılan adımlar ve öngörülebilirliğin artışı yabancı yatırımcı ilgisini uyandırmaya başladı” diyen Rota Portföy Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, şu değerlendirmede bulundu: “Tahvil ve senedi piyasasında hazirandan beri girişlerin 2.2 milyar dolarla sınırlı kaldığını görsek de ekonomide denge faiz seviyesine ulaşma yolunda adımlar atılmaya devam etmesi durumunda, daha fazla akışı yolunda önemli bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Normalleşme yolunda devam edildiğinde tahvil piyasasına girişlerle döviz likiditesinin daha iyileşebileceğini düşünüyoruz. 2024’te global faiz hadlerinin kademeli de olsa düşeceği bir ortamda, sıkı para politikasıyla yatırımcı ilgisini önemli oranda çekme potansiyeli olabilir. Para politikası zemininde atılan adımların etkileri gecikmeli olarak kendini gösteriyor. Özellikle enflasyon tarafında iyileşmeyi ve bunun bir trend haline gelmesini beklemek gerekecek. Bunun ise 2024 yılının ikinci yarısı itibarıyla belirgin bir şekilde kendini gösterebileceğini düşünüyoruz. Yılsonu dolar/TL tahminimiz 30 seviyesinin sınırlı üzerinde. Burada risklerin yukarı yönlü beslendiği bazı hususlar var. TCMB tarafından özellikle son iki Para Politikası Kurulu toplantısında atılan adımlar ve verilen mesajlar eşliğinde, kur tarafında daha kontrollü bir gidişatın baz senaryo olarak öne çıkabileceğini düşünüyoruz.”

‘TEMKİNLİ YAKLAŞILMALI’

Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Batuhan Özşahin ise Goldman’ın açıklamalarına temkinli yaklaşmak gerektiğini belirtti ve şunları söyledi: “Politika faizinin artması ve enflasyonun bundan sonra düşeceğini ihtimali gerçekleşirse yabancılar carry trade yani bir pozitif kazanç, TL varlık taşıyarak yapmayı deneyebilirler. Bunun için de sene sonundan itibaren 2024 sonu için pozisyon almayı düşüneceklerini sanmıyorum. Merkez Bankası doğru adımları atmaya devam ediyor. Bizim 2023 sonu kur beklentimiz 30 civarında. 2024 kur beklentimiz 40 TL civarında.”

MERKEZ REESKONT FAİZ ORANLARINI YÜKSELTTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto ve avans faiz oranlarını 500 baz puan yükseltti. TCMB’nin konu ile ilgili Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 30.75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 31.75 olarak tespit edildi. 1 Eylül 2023 tarihinden bu yana reeskont işlemlerinde oran yüzde 25.75, avans işlemlerinde oran ise yüzde 26.75 olarak uygulanıyordu. Faiz oranları bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

OLUMSUZ AYRIŞMA SONA EREBİLİR

EKONOMİ yönetiminde izlenen politikaların kalıcı şekilde süreceğine ilişkin güven ortamı oluşması halinde, 2024’ün 2. çeyreğinden itibaren piyasalara portföy akımlarının yönelebileceğini söyleyen İş Portföy Yönetimi Araştırma Bölüm Müdürü Hande Şekerci, “Dolar/TL’de yılsonu için beklentimiz 30 seviyesinde olurken o zamana kadar kurda kademeli bir artış olacağını düşünüyoruz. Bugünden 1 sene sonrası için tahminimiz 41 seviyesinde. Genel olarak son dönemdeki gelişmeler dikkate alındığında, Türkiye piyasalarının yeniden diğer benzer gruptaki gelişmekte olan ülke piyasaları ile birlikte hareket edeceğini, olumsuz ayrışmanın sona ereceğine dair beklentiler olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

KKM’DE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) düşüş ivmesi devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM geçen haftaya göre 2.1 milyar TL düşüşle 3.3 trilyon liraya geriledi. Dolar cinsinden KKM 122.4 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylelikle son 5 haftada KKM’lerde gerileme izlendi. KKM’de son dönemde kısıtlayıcı düzenlemeler birbirini izlemişti. Son olarak TCMB, uygulama talimatında yapılan değişiklikle, Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırmıştı. Ağustosta menkul kıymet ve ZK uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosu yürürlükten kaldırılarak, TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.

CARRY TRADE NEDİR

Farklı iki para biriminin faiz oranları arasındaki farkla kâr elde etmeyi amaçlayan carry trade, düşük faiz oranına sahip para birimine borçlanıp, bu parayı yüksek faiz getiren bir para birimine yatırarak kazanç sağlanması anlamına geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir