TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edilen Devlet Memurları Kanunu Değişikliklerine İlişkin Kanun Teklifi Yasalaştı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda ele alınan ve üzerinde yapılan görüşmeler sonucunda “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen konulara ilişkin yeni düzenlemelerin de yer aldığı bu torba yasa, maddeler üzerinde yapılan görüşmeler sonucunda kabul edildi.
Engellilerin ÖTV’siz Araç Hakkına Yönelik Düzenleme
AK Parti’nin verdiği önergeler doğrultusunda, teklif metninden 5 madde çıkarıldı. Bu çıkarılan maddeler arasında Devlet Denetleme Kurulu’nun yapısını değiştiren 3 madde de bulunmaktaydı. Özellikle 15’inci maddeye yapılan değişiklikle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda malul ve engellilerin araç alımlarındaki istisna yeniden düzenlendi. Artık, Cumhurbaşkanı bu istisna kapsamına girecek araçları belirlerken, yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değerine göre karar verebilecek. Önceki düzenlemede 5 yılda bir kullanılabilen ÖTV’siz araç hakkı, engellilere 10 yılda bir kullanma hakkı tanınacak ve ayrıca yüzde 20 oranında yerlilik şartı getirildi.
Kabul edilen kanun teklifi ile, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler, 8 yıl boyunca disiplin cezası almamaları halinde ilave bir kademe hakkından faydalanabilecekler. Ayrıca, uzman yardımcılığına atananlar için yeterlik sınavının en geç 6 ay içinde yapılması da teklif edildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına İlişkin Yenilikler
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, döner sermaye işletmesi kurma yetkisine sahip olacak. Bakanlık için 500 milyon lira sermaye ayrılacak ve bu tutar Cumhurbaşkanının kararıyla 5 katına kadar artırılabilecek. Döner sermaye, sanayi ve teknoloji alanlarındaki yatırımların desteklenmesi, Ar-Ge faaliyetleri, girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, AB mevzuatıyla uyum süreçlerine katkı sağlamak gibi amaçlarla kullanılabilecek.
2015 Yılı Öncesi GSS Primlerine İlişkin Düzenleme
Yasalaşan kanun teklifine beş yeni madde eklendi. Bu yeni maddeler arasında, 1 Ocak 2015 tarihinden önce ödenmemiş GSS primleri, gecikme cezası ve zamlarının tamamının tahsil edilmemesine karar verildi.