Welcome to Our Website

Öğrenciler yaşadı! Günlük ders sayısı saati 4’e düşüyor, sosyalleşme ön planda olacak!

Bilindiği üzere ülkemizde karma bir eğitim sistemi mevcut. Her ne kadar ilk ve orta dereceli okullarda, öğrenciler eşit sayıda derse girseler de bu durum lise de değişiyor.

Genel olarak liselerde ders saatleri 6 ile 12 saat arasında değişiyor. Özellikle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi programlarında bazı günler öğrenciler 12 ders saati eğitim görüyorlar. Lakin bu durum tamamen değişecek gibi görünüyor.

Ülkemizde ilköğretimde ders saatleri 6 ile sınırlı. Tam gün eğitim veren okullarda ise durum biraz daha farklı bir formata eğriliyor. Liselerde ise genel ağırlık 8 ders saatinden ibaret. Fakat yeni eğitim reformunda günlük ders saati 4 saat ile sınırlanmış olacak. Nasıl mı?

Şu sıralar Avrupa’da da gittikçe yaygınlaşan bir eğitim sistemi var. Bu eğitim sisteminde öğrenciler günde yalnızca 4 saat ders görüyorlar. Bu durum aklınıza şu soruyu getirebilir. 4 saat dersle tüm branşları nasıl yetiştiriyorlar? Aslında sistem son derece basit.

Bu eğitim sisteminde sadece Matematik, Kimya, Biyoloji gibi bilimsel dersler zorunlu kılınıyor. Yani bu dersler, 4 saatlik ders programına dahil ediliyor. Beden Eğitimi, Müzik, Resim, Astronomi, Din Eğitimi gibi dersler ise öğrencilere sosyal etkinlik şeklinde tanımlanıyor.

Bu derseler, 4 saatlik zorunlu eğitimin sonrasında öğrenci talebine göre oluşturulmuş etüt programları şeklinde dağıtılıyor.

Öğrencilerin birbirleri ile sosyalleşmesi ön planda olan bu derslerde devam zorunluluğu ya da not verme işlemi bulunmuyor. Öğrenciler bu dersleri tamamen kültürlenmek, sosyalleşmek ve eğlenceli vakit geçirmek için alıyorlar.

Peki bu sistem Türkiye’ye ne zaman gelecek? Bilindiği gibi Türkiye eğitim tarafında batı ülkelerini öncelikli olarak takip ediyor. Dolayısıyla bu sistem Avrupa’da yeteri kadar yaygınlaştığında Türkiye’de de uygulanması olası görünüyor.

Tabi ki yine de MEB’ten resmi bir açıklama gelene kadar şu zaman ya da bu zaman bu eğitim sistemine geçiyoruz demek doğru olmayacaktır. Lakin şu da bir gerçek. Dünya yeni bir eğitim sistemini benimserken, biz eskide takılıp kalmayacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir