Yerli Maden Kaynaklarından Üretim Hedefi
Orta Vadeli Program (OVP) ile yerli kaynaklardan maden ve kritik minerallerin üretimi hız kazanıyor. Dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. 2025-2027 arasını kapsayan OVP’ye göre maden yatırımlarıyla cari işlemler açığının iyileştirilmesi planlanıyor. OVP, Türkiye’nin enerjiden sonra en büyük cari açık kalemi olan madencilik sektörünü ele alıyor. Bu kapsamda, doğal kaynak yönetim sistemlerinin entegrasyonu için merkezi bir yönetim yaklaşımı benimsenecek.
Strateji Belirleniyor
Ayrıca, kamu yararına maden arama faaliyetlerinin tanımlanması, yatırım güvencesini artıracak düzenlemelerin yapılması, ve arz güvenliğini sağlamak için “Türkiye Kritik ve Stratejik Hammaddeler Stratejisi” oluşturulacak. Uluslararası doğrudan yatırımlar alanında Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile işbirlikleri geliştirilerek kritik madenlerin arzı ve arz güvenliği sağlanacak.
Rezervler ve Yatırımlar
Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) maden yatırımlarıyla ithalat bağımlılığının azaltılması ve dış ticaret dengesinin iyileştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca petrol, doğal gaz ve maden rezervlerinin ekonomiye kazandırılması için yurt içi ve yurt dışında arama ve üretim çalışmaları artırılacak. Bu sayede, enerji ve diğer kritik emtiaların yerli üretimi teşvik edilerek ithalatın makroekonomik hedeflere uygun seviyelerde kalması sağlanacak.
Yeni Mevzuat Yolda
Maden arama faaliyetlerinin kamu yararına tanımlandığı, yatırım güvenliğini artıracak önlemlerin alındığı yeni bir yasa hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan tarafından açıklanan bilgilere göre, bu yasanın Meclis’e sunulması bekleniyor. Yeni yasal düzenleme ile izin süreçlerinin kısalması ve iş güvenliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.