CANLI BLOG | İsrail, Gazze için tekrar uyarıda bulundu ve Batı Şeria’yı vurdu

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze’ye hava saldırılarını artırma “sözü” verdi ve hala şeridin kuzeyinde bulunan insanlara bir kez daha güneye kaçmalarını söyledi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü, gazetecilere yaptığı açıklamada kuzeyin boşaltılmasının “savaşın sonraki safhalarında riskleri en aza indireceğini” ifade etti. 

Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail, Gazze sınırına çok sayıda tank ve asker yığdı. Potansiyel kara harekatının is ne zaman başlayacağı bilinmiyor. 

İsrail’in Gazze’nin yanı sıra, işgal ettiği Batı Şeria’yı da vurduğu duyuruldu. İsrail, saldırıda bir Hamas hücresinin hedef alındığını söyledi. 

Cumartesi günü, İsrail-Hamas savaşının 7 Ekim’de başlamasında bu yana ilk kez Refah Sınır Kapısı açıldı ve Mısır üzerinden Gazze’ye yardım girdi. 

Bir grup Birleşmiş Milletler ajansı ortak çağrıda bulunarak Gazze’deki durumun “korkunç” olduğunu söyledi ve ateşkes çağrısında bulundu. 

7 Ekim’den bu yana öldürülen İsrailli sayısının bin 400’ün üzerinde olduğu açıklanırken, öldürülen Filistinli sayısının 4 bini aştığı bildirildi. 

İşte savaşın 16. gününden dakika dakika öne çıkanlar…*

07.12 | İsrail ordusu: Hizbullah çok tehlikeli bir oyun oynuyor

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü, Hizbullah’la yaşanan çatışmalarla ilgili konuşarak, şu ana kadar verilen karşılığın Lübnan’ın İsrail sınır bölgesiyle kısıtlı kaldığını söyledi. 

“Hizbullah çok çok tehlikeli bir oyun oynuyor” diyen sözcü, “Gerilimi tırmandırıyorlar, her gün daha fazla saldırı görüyoruz” dedi.

06.47 | ABD, Orta Doğu’ya füze savunma sistemleri yolluyor

Pentagon, Orta Doğu’ya ekstra Patriot hava savunma sistemlerinin yanı sıra Terminal Yüksek İrtifa Bölge Savunması (THAAD) sistemleri yollayacaklarını açıkladı. 

THAAD sistemleri, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri, uçuşlarının terminal safhasında düşürmek için tasarlandı. 

06.21 | Kanada: Gazze’deki hastaneyi Kanada vurmadı

Bakanlık, saldırıya Gazze’den atılmış sorunlu bir roketin sebep olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

05.54 | BM kuruluşlarından ortak açıklama: Gazze için daha fazlası yapılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, İsrail’in saldırıları sonucunda felaketin yaşandığı Gazze için dünyaya “Gazze için daha fazlasını yapması” çağrısında bulundu.

BM Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze’ye insani yardımların ulaşmasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, BM ve Mısır Kızılayının insani yardım malzemelerini taşıyan 20 tırlık ilk yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giriş yaptığı belirtildi.

Ulaştırılan sınırlı yardımların, su, yiyecek, ilaç, yakıt ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum kalan, çoğu kadın ve çocuk yüz binlerce sivilin acil ihtiyaçları için kullanılacağı belirtilen açıklamada, bu yardımların küçük bir başlangıç olduğu ve yeterli olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, “Gazze’de 1,6 milyondan fazla kişi kritik düzeyde insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar en savunmasız kişiler olmaya devam ediyor. Gazze’nin nüfusun yaklaşık yarısı çocuk.” ifadeleri yer aldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik 2 haftadır devam eden saldırıları neticesinde birçok sivil altyapının zarar gördüğü vurgulanan açıklamada, hastanelerin yararlılarla dolu olduğu ve sivillerin temel gıda kaynaklarına ulaşmada büyük zorluklarla karşılaştığı kaydedildi.

04.49 | BM: İsrail’in Batı Şeria’da sığınmacı kampına yaptığı saldırıda 13 kişi öldürüldü

Birleşmiş Milletler, İsrail’in dün Nur Şems Mülteci Kampı’na yaptığı saldırıda 5’i çocuk 13 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

04.40 | İsrail, Jenin sığınmacı kampında bir camiyi vurduğunu ifade etti

İsrail, Jenin sığınmacı kampındaki El Enver camini hedef aldıklarını; çünkü buranın Hamas ve İslami Cihad tarafından komuta merkezi olarak kullanıldığını iddia etti. İsrail, saldırıda militan grupların üyelerinin öldüğünü ifade etti. 

Filistinli doktorlar, saldırıda 2 kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını söylemişti. 

02.00 | İsrail ordusunun, Gazze’nin Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda en az 9 kişi öldü

Gazze’deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsrail, Han Yunus’taki El-Celal Caddesi’ne hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda en az 9 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

İçişleri Bakanlığının bir diğer açıklamasına göre, İsrail ordusu, Cebaliya Mülteci Kampı’nın batısında Tövbe Camisi ile Gazze’nin orta kesiminde En-Nusayrat Çarşısı’nı da bombaladı. Nusayrat Çarşısı’na yönelik saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu ifade edildi.

00.41 | Tel Aviv’de eylem: Hamas’ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılsın 

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre; Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı önünde yaklaşık 200 İsrailli toplandı.

Hükümet aleyhinde eylem düzenleyen grup, Hamas tarafından esir alınan İsraillilerin serbest bırakılmasını istedi.

Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları sona erene kadar elinde tuttuğu İsrailli asker esirlerin akıbetini tartışmayacağını kaydetmişti.

00.37 | Biden, kara harekatını geciktirmek için İsrail’le görüştüğünü söyledi 

Biden’a İsrail’i işgali ertelemeye teşvik edip etmediği soruldu.

Biden, “İsraillilerle konuşuyorum” dedi.


*Tüm gelişmeler TSİ verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x