Yorgan yıkamanın incelikleri! Yatakta yemek yemek yorganın ömrünü kısaltıyor

Pek çok yorganın, çarşafları her değiştirdiğinizde vücut kirini ve lekeleri çıkarmak için yıkanabilen çıkarılabilir kılıfları vardır. Çıkarılabilir kılıfı olmayan kalın bir yorgan, en azından mevsimsel olarak ve yatakta evcil hayvanlara izin veriliyorsa veya evde biri hastaysa daha sık yıkanmalıdır. Özellikle kış mevsiminden çıkıp yaz mevsimine geldiyseniz ve yorganı depolama alanınıza kaldıracaksanız mutlaka yıkayarak kaldırmanız gerekir.

Öncelikle yorganınızın evde yıkanabilir ya da kuru temizlemede yıkanabilir olduğunu tespit edin. Vereceğimiz tüyolar evde yıkama için olacak. Evlerimizde kullandığımız yorganlar genelde ikiye ayrılır. Yün olanlar ve silikon elyaftan doldurulmuş yorganlar.

Silikon olanları çamaşır makinelerinde yıkamak da kurutma makinesinde kurutmak da oldukça kolaydır. Ancak yün yorganlar için aynı şey geçerli değil. Eğer bir küvetiniz varsa yün yorganlarınızı küvetinizde yıkamanız önerilir. Ancak küvette yıkanmış bir yorganın kurumasının günler alacağını bilmeniz lazım.

Herhangi bir kirli çamaşırda olduğu gibi, yorganı yıkamadan önce lekelere ön işlem uygulamalısınız. Ön işlem uygulanmış yorganlar daha derinlemesine temizlenecektir.

Yorganı yatağın veya geniş, temiz bir masanın veya tezgahın üzerine yayın, böylece lekeleri kolayca görebilirsiniz. Lekeli alanlara enzim bazlı leke çıkarıcı sürün. Leke çıkarıcıyı kumaşa uygulamak için yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Yorganı ters çevirin ve işlemi diğer tarafta tekrarlayın. Tüm bu işlemlerden sonra 15 dakika beklemelisiniz.

Lekelere ön işlem uyguladıktan sonra, çamaşır makinesinde hassas programı ve soğuk veya ılık su ayarını seçin. Elbette yorganınızın makinenizin kapasitesine göre olup olmadığını unutmamanız gerekir. Çünkü yorganın temiz olabilmesi için yıkayıcıdaki suyun içinde hareket edebilmesi için alana ihtiyacı vardır.

Normal deterjanınızı çamaşır makinesinin tamburuna veya dağıtım çekmecesine ekleyin. En fazla 2 çay kaşığı yüksek verimli deterjan kullanın. Deterjan kalıntısının giderilmesine yardımcı olmak için yumuşatıcı dağıtım çekmecesine 1/2 bardak damıtılmış beyaz sirke dökün veya son durulama sırasında ekleyin.

Diğer kumaşlardan kaynaklanan aşırı kırışmayı ve tüylenmeyi önlemek için yorganınızı mutlaka tek başına yıkayın. Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra yorganı çıkarın ve kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olmak için iyice sallayın.

Yorganı birkaç yün kurutma topuyla otomatik kurutucuya yerleştirin . Kurutucu toplar iç dolgunun kabarmasına yardımcı olacaktır. Yorganı orta-düşük ısıda kurutun. Ayrıca yorganı bir çamaşır ipine asabilir ya da ağırlığına göre çamaşırlığa asabilirsiniz.

Yorganı daha uzun süre temiz tutmak için ise; nevresim kullanın, yorganı sık sık çevirin, yorganı sık sık havalandırın, yorgan dolgusuna sızmalarını önlemek için üzerine herhangi bir şey dökülürse lekeleri hemen kurulayın, evcil hayvanları yataktan uzak tutun ve son olarak yatakta yemek yemekten veya bir şeyler içmekten kaçının.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x